RELAÇÕES TECNOLÓGICAS E ORGANIZAÇÃO DOS MERCADOS DO SISTEMA AGROINDUSTRIAL DE ALIMENTOS

Elizabeth Q. M. Farina, Dedo Zylbersztajn

Resumo


Neste artigo analisam-se a perspectiva de organização do sistema agroindustrial brasileiro e as diferentes formas de inter-relacionamento de seus componentes para garantir o seu processo de acumulação, as quais podem assumir completa integração vertical, relações impessoais de mercado e até contratos formais e informais. Enfatiza-se a visão sistêmica, que possui a vantagem de explicitar as relações de conflito e cooperação entre os componentes. Em vez impor o caráter de eterna subordinação a um segmento, permite analisar as limitações recíprocas.

TECHNOLOGICAL RELATIONS AND ORGANIZATION OF MARKETS IN THE FOOD-AGROINDUSTRIAL SYSTEM

ABSTRACT
This articles analyzes the perspective of organization of the Brazilian agroindustrial system and the different forms of interrelationships among its components to maintain the accumulation process, which can assume complete vertical integration, non-personal relations of market, and also formal and informal contracts of production. The systemic approach is emphasized, because it has the advantage of showing the relations of conflict and co-operation. In turn of imposing the character of ever subordination of one segment to another, it permits to analyze the reciprocal limitations.

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DOI: http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct1991.v8.9051